Właściwości i zastosowanie oleju z pestek dyni

Regularne spożywanie oleju z pestek dyni, który jest doskonałym źródłem naturalnych antybiotyków i przeciwutleniaczy, pomoże ludziom w każdym wieku wzmocnić ich odporność i niezawodnie chronić organizm przed chorobami zakaźnymi, alergicznymi i onkologicznymi.

Skład oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni zawiera fosfolipidy, tokoferole, karotenoidy, flawonoidy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, C, E, P, K, PP, grupa B), a także około 50 składników mineralnych, wśród których fosfor jest liderem pod względem zawartości, ponadto magnez, cynk, selen, wapń, żelazo.

Właściwości oleju z pestek dyni

Korzystne właściwości oleju z pestek dyni są stosowane w chorobach:

  • Serca
  • Naczyń krwionośnych
  • Woreczku żółciowym
  • Pęcherzu moczowym

Przydatny i smaczny produkt leczy zapalenie błony śluzowej żołądka, zapobiega rozwojowi przewlekłego stanu zapalnego, łagodzi zgagę, utrzymuje elastyczność skóry i naczyń krwionośnych. Naturalnie chroni, reguluje i przywraca pracę wątroby.

Olej z pestek dyni ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu ma działanie wzmacniające organizm, poprawia odporność i przyspiesza metabolizm. Właściwości uspokajające oleju z pestek dyni, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu i flawonoidów w swoim składzie, umożliwiają stosowanie tego korzystnego preparatu ziołowego na bóle głowy, bezsenność, zaburzenia nerwicowe i choroby układu nerwowego.

Spożywając codziennie dwie lub trzy łyżki oleju, każdy mężczyzna może uratować się od takich problemów, jak zapalenie gruczołu krokowego, osłabienie seksualne. Eksperci zalecają w takich przypadkach stosowanie oleju z pestek dyni dwa lub trzy razy dziennie przed posiłkami. Korzyści są realne dla męskiego ciała.

Olej z pestek dyni w potrawach

Olej z nasion dyni nazywa się czarnym złotem, ponieważ ma ciemnozieloną lub jasnobrązową barwę i bogaty aromat prażonych pestek dyni.

Olej z pestek dyni ma bardzo bogaty smak i aromat i jest uważany za jeden z najsmaczniejszych olejów roślinnych. Jest szeroko reprezentowany w tradycyjnych kuchniach na całym świecie. Olej służy do dressingu sałatek, gotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, roślin strączkowych, zup, sosu, marynat, potraw mięsnych i rybnych, domowych ciast, deserów.

Smak orzechów nadaje potrawom trochę smaku, pikanterii, ożywia jedzenie, nadaje mu arystokracji i wyjątkowości. Należy zauważyć, że jego smak różni się w pewnym stopniu, co tłumaczy się specyfiką różnych odmian nasion. Ryż, ziemniaki, fasolki są bardzo smaczne i dodaje się do nich olej z pestek dyni aby uzyskać cały zakres smaków. Makarony i warzywa podawane są również w najlepszych europejskich restauracjach z takim olejem. Powinien być on przechowywany w ciemnym pokoju, w temperaturze osiemnastu stopni. Olej z pestek dyni traci swoje zdrowe i smaczne właściwości w wysokich temperaturach, dlatego nie zaleca się go używać do smażenia i gotowania.

Marcin

Wyświetl wszystkie wpisy tego autora